Rabu, 31 Julai 2013

Tugasan 1 Ogos 2013

Tonton video berikut dan beri respons kamu terhadap dua soalan yang diberikan di bahagian ulasan.1.  Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?
2.  Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

13 ulasan:

 1. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Keistimewaan tempat yang dikunjungi, iaitu Sentosa, mempunyai banyak daya tarikan untuk pelancong dan juga pelawat seperti Fort Siloso dan Sentosa Nature Discovery. Tempat-tempat yang dikunjungi sangat menarik dan mengandungi banyak sejarah yang kita boleh pelajari daripada.

  Contohnya Fort Siloso. Kubu ini sibahagikan kepada tiga zon, merah, biru dan kuning. Zon merah memaparkan hitam kekalahan Singapura di tangan tentera Jepun. Di situ terdapat juga pameran senjata-senjata yang digunakan sewaktu peperangan itu. Fort Siloso mempunyai patung-patung lilin yang menunjukkan keadaan semasa peperangan dahulu.


  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

  Ya, saya akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini kerana terdapat banyak tempat-tempat menarik ynag boleh mereka kunjungi. Bukan sahaja Fort Siloso dan Sentosa Nature Discovery. Tempat-tempat ini bersejarah dan mempunyai banyak kisah-kisah lama yang telah memberi kesan kepada bagaimana Singapura hari ini.
  Mereka sedikit banyak akan mempelajari sesuatu tentang Singapura yang mereka lawati ini.

  Puteri Nur Huda
  S201
  31hb Julai 2013

  BalasPadam
 2. 1. Terdapat banyak tempat tarikan untuk pelancong di Sentosa. Fort Siloso menunjukkan sejarah Singapura. Terdapat patung-patung lilin yang menunjukkan keadaan dalam Singapore semasa peperangan dahulu dan apabile tentera Jepun telah menyerah kalah.

  2. Tidak. Fort Siloso tidak menarik untuk pelancong jika mereka tidak ingin tahu tentang sejarah Singapura. Sentosa Nature Discovery juga tidak semenarik daripada negeri lain. Apa yang terdapa di Singapura juga ada di negeri lain, dan lebih besar.

  BalasPadam
 3. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Tempat yang dikunjungi kelas itu adalah Sentosa. Di Sentosa, ada banyak daya tarikan seperti menara negara Singapura, Merlion, dan juga ada tempat-tempat yang ada nilai sejarah yang tinggi seperti Fort Siloso.

  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

  Ya, pasti saya akan bawa mereka ke Sentosa. Saya akan berbuat demikian kerana ada banyak daya tarikan dan juga aktiviti-aktiviti rekreasi yang boleh mereka buat. Juga, mereka boleh dapat mempelajar tentang Singapura dengan lebih lanjut lagi di Fort Siloso.

  DM

  BalasPadam
 4. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Keistimewaan tempat yang dikunjungi ialah ia penuh dengan warisan dan sejarah Singapura. Tempat itu juga mengajar saya apa yang telah berlaku pada masa dahulu semasa Singapure jatuh ke tangan tentera Jepun. Juga, ada pelbagai patung-patung di tempat itu untuk menunjukkan keadaan pada masa dahulu. Patung-patung itu membuat tempat itu lebih realistik untuk memikir tentang Perang Dunia II.

  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

  Ya, saya akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini jika saya seorang pemandu pelancong. Tempat itu akan memberitahu para pelancong tentang sejarah Singapura dan Singapura.

  BalasPadam
 5. 1. Tempat yang dikunjungi ialah Sentosa. Tempat ini ada banyak tarikan pelancongan seperti Fort Siloso dan Sentosa Nature Discovery. Fort Siloso istimewa kerana kubu ini digunakan untuk mempertahankan tentera Jepun.

  2. Ya, saya akan. Ini kerana tempat ini menunjukkan sejarah Singapura yang sangat unik yang semua orang boleh menghargai.

  Irfan,
  S203

  BalasPadam
 6. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Sentosa istimewa kerana ia adalah tempat yang dipenuhi dengan sejarah Singapura, terutamanya perang dengan Jepun dahulu. Patung-patung yang diletakkan di situ juga memberi kita peluang untuk merasa suasana pada perang itu. Ia juga adalah antara tempat-tempat di Singapura yang boleh dikunjungi untuk menghargai ekosistem.

  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?
  Ya, saya akan membawa mereka ke Sentosa kerana mereka boleh membelajar tentang sejarah SIngapura dan juga menikmati tumbuhan, serangga dan binatang yang istimewa.

  BalasPadam
 7. 1. Di tempat yang dikunjungi itu, iaitu Sentosa, terdapat banyak tarikan daya untuk dilawati pelancong-pelancong. Contohnya ialah Fort Siloso. Fort Siloso merupakan salah satu daya tarikan yang terdapat di Sentosa. Fort Siloso ialah sebuah pameran luas yang memaparkan patung-patung lilin untuk menunjukkan sejarah Singapura semasa waktu perang.

  2. Jika saya seorang pemandu pelancong, saya akan membawa para tetamu ke tempat itu kerana saya ingin menunjuk mereka sejarah Singapura dan daya tarikan Singapura.

  BalasPadam
 8. 1. Mereka telah mengunjungi Sentosa. Tempat itu ada banyak sejarah seperti Fort Siloso yang telah digunakan pada masa perangan dengan Jepun dan juga tarikan pelancongan seperti Sentosa Nature Discovery.

  2. Ya. Tempat itu ada sejarah tentang peperangan dengan Jepun dan juga ada tarikan pelancong yang agak menarik.

  BalasPadam
 9. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Keistimewaan tempat yang dikunjungu adalah kamu boleh menemui sesuatu-sesuatu yang kamu tidak boleh benar-benar menemui tempat lain di Singapura. Sebagai contoh, kamu tidak boleh mencari maklumat sejarah mengenai perang di tempat lain di Singapura.

  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

  Tidak. Ramai orang akan mendapati bahawa monumen sejarah membosankan. Juga, ada tarikan pelancong seperti Sentosa Nature Discovery yang lebih besar dalam lain negari.


  BalasPadam
 10. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Keistimewaan Sentosa adalah jumlah sejarah yang telah dipelihara di sana untuk menjadi tarikan pelancong. Malah, ia juga boleh menjadi tarikan untuk penduduk-penduduk di Singapura, terutama pelajar-pelajar sebab mereka boleh mengambil tahu tentang sejarah Singapura seperti zaman peperangan Jepun dengan lebih lanjut.

  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini?

  Ya, saya akan membawa para tetamu ke tempat ini kerana mereka boleh tahu lebih tentang Singapura dan bagaimana ia sekarang maju.

  BalasPadam
 11. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Keistimewaan tempat yang dikunjungi, mempunyai banyak daya tarikan untuk pelawat seperti Sentosa Nature Discovery dan fort siloso. Tempat-tempat tersebut terdapat banyak perkara-perkara dan benda-benda yang istimewa dan menarik seperti meriam-meriam dan pameran-pameran lain.


  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

  Ya, saya akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini. Saya akan melakukan demikian kerana Sentosa terdapat banyak lokasi-lokasi yang menarik dan akan mengajar pelancong-pelancong tentang sejarah Singapura dan kisah-kisah atau insiden-insiden yang membentuk Singapura kini.

  Zahid,
  S201

  BalasPadam
 12. 1. Apakah keistimewaan tempat yang dikunjungi?

  Keistimewaan tempat yang dikunjungi adalah ia mempunyai tarikan seperti Sentosa Nature Discovery dan Fort Siloso untuk pelancong and pelawat. Fort Siloso mempunyai banyak barangan yang bersejarah seperti senjata perang dahulu dan ia juga ada patung lilin yang menunjukkan senario apabila berperang pada masa dahulu.

  2. Jika kamu seorang pemandu pelancong, adakah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?

  Ya, saya akan membawa para tetamu ke tempat ini kerana Sentosa adalah sebuah kawasan yang menarik bagi pelancong dan pelawat. Ia juga ada sejarah di belakangnya supaya para pelancong dan pelawat akan dapat mengetahui lebih lanjut tentang sejarah Singapura.

  BalasPadam
 13. 1) Apakah keitimewaan tempat yang dikunjungi?
  Keistimewaannya adalah, ia mempunyai pelbagai sejarah dan tarikan untuk pelancong dan pelawat.

  2) Jika kamu seorang pemandu pelancong, adalah kamu akan membawa para tetamu dari luar negara ke tempat ini? Mengapa?
  Ya, saya akan membawa para tetmu dari luar negara ke tempat ini supaya mereka boleh mendapat tahu lebih lagi tentang sejarah negara saya.

  BalasPadam